Incluzio Enschede > Incluzio Enschede start in september met Onder de Pannen in strijd tegen woningnood

Incluzio Enschede start in september met Onder de Pannen in strijd tegen woningnood

Ook mensen met een baan en een inkomen kunnen tijdelijk dakloos raken. Dat gebeurt met de huidige krapte op de woningmarkt geregeld. Bijvoorbeeld na een echtscheiding of faillissement. Voor deze mensen start in de gemeente Enschede op 1 september 2024 het project ‘Onder de Pannen’. Eigenaren of huurders van woningen kunnen zo makkelijk een (leegstaande) kamer in huis verhuren aan iemand die tijdelijk een dak boven zijn of haar hoofd nodig heeft. Incluzio Enschede krijgt van de gemeente de opdracht huurders en verhuurders bij elkaar te brengen en hierin te begeleiden.

Mensen die een kamer beschikbaar hebben in hun huis kunnen die tijdelijk via Onder de Pannen verhuren aan een plaatsgenoot. Het gaat om een periode van maximaal één jaar. In die tijd kan de huurder in alle rust op zoek naar een eigen huis. Woningen worden zo beter benut. De verhuurder houdt een financieel extraatje over aan de verhuur, ook als hij of zij een uitkering krijgt. Verhuur zorgt daarnaast voor aanspraak in huis en kan helpen tegen eenzaamheid.

Onder de Pannen is bedoeld voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt na bijvoorbeeld een scheiding of faillissement of door oplopende schulden. In de huidige woningmarkt is het dan moeilijk om snel een nieuwe woning te vinden. Deze mensen doen daarom vaak noodgedwongen een beroep op de gastvrijheid van vrienden en familie.

Alleen een match bij een goede klik

Incluzio Enschede gaat op zoek naar geschikte kamerverhuurders. Mensen die tijdelijk een kamer willen verhuren, beslissen samen met Rogier Visscher, Coördinator van Onder de Pannen bij Incluzio Enschede, aan wie ze dat doen. Zo wordt gezorgd voor een goede klik tussen huurder en verhuurder. Incluzio toetst of de huurder voldoet aan eisen en begeleidt de huurder in het proces van verhuur.

Wethouder Jeroen Diepemaat (Wonen) steunt het initiatief van harte. Hij hoopt dat een aantal mensen hiermee kan worden geholpen, dat deze mensen zo de tijd en gelegenheid hebben om uit te kijken naar weer een eigen woning en dat ze het zetje krijgen waardoor ze weer in staat zijn hun leven op te pakken.  Het project Onder de pannen bestaat al in steden als Amsterdam, Haarlem, Breda, Eindhoven, Zwolle en Utrecht. De ervaringen daar zijn positief.

Vanaf 1 september vind je op onze website informatie over hoe je je hiervoor kunt aanmelden, zowel als huurder als verhuurder van een kamer.